Kamp Yeri Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğayla iç içe olmaktan keyif alan özgür ruhlu kişiler için yeni kamp yerleri keşfetmek, vazgeçilmez bir tutkudur. Kamp yeri seçimi yaparken hem tatilden beklentinizi hem de ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak hareket etmelisiniz. Yapacağınız kamp yeri seçimi, tatilinizin kalitesini ve tatilden alacağınız zevki büyük ölçüde etkiler. Seçim yaparken denize yakınlık, güzel bir manzara ve havanın güzel olması dışında araştırmanız gereken daha çok detay var. Konaklayacağınız alanın çevre koşullarını, merkeze ulaşım olanaklarını iyi değerlendirmelisiniz.
Kamp için gerekli pişirme, konaklama, dinlenme malzemelerini Çekicen güvencesiyle şimdi sipariş ederek ilk adımı atabilirsiniz.
Kamp Yeri Seçimi: Güvenlik ve Konfor İçin Neler Yapılmalı?
Kamp yeri seçimi hem güvenliğiniz hem de rahatınız açısından memnun kalacağınız bir alan olmalıdır. Can güvenliğinizi tehlikeye atmadan, harika bir kamp geçirmek için şu bilgilere göz atabilirsiniz:
1.Kalacağınız yere izinsiz giriş var mı? Bulunduğunuz alan yeterince güvenlikli ve tehlike unsurlarından uzak mı?
2.Kamp alanında yılan, ayı, vahşi hayvan gibi tehlikeli hayvanlar bulunuyor mu?
3.Yanınızdaki ekipman hava durumuna uygun mu? Kamp yapmak istediğiniz dönemde gideceğiniz kamp yerine girişi izni var mı? Hava durumu nedeniyle kamp yapmanıza engel teşkil edebilecek koşullar bulunuyor mu? Fırtına, aşırı sıcak ve kuru hava, aşırı rüzgârlı hava gibi farklı koşulları değerlendirmeden yola çıkmamalısınız.
4.Kamp alanının yakınında herhangi bir tesis bulunuyor mu? Tuvalet ve kişisel bakım ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayabilecek misiniz? Etrafınızda market var mı? Bu olanakların var olup olmadığını kontrol ederek kamp döneminizi daha huzurlu bir şekilde geçirebilirsiniz.
5.Çadır kuracağınız alanda zemin düz mü? Taşlık bir bölgede çadır kampı yapacaksanız gece rahat uyuyamayabilirsiniz. Seçtiğiniz zeminin düz olması, uyku konforu açısından son derece önemlidir.
6.Kamp alanına yakın bir temiz su kaynağı bulunup bulunmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer yakınınızda bir tesis varsa büyük ihtimalle su bulma konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Kamp için herhangi bir tesisi tercih etmezseniz mutlaka temiz su kaynağına ihtiyacınız olacak. Su kaynağına yakın olduğunuzda arıtma ekipmanlarıyla kendi içme suyunuzu daha güvenli şekilde sağlayabilirsiniz.
7.Kamp yaptığınız alanda hem D vitamini alabilir hem de güneşin aşırı ışığından bunalmadan dinlenebilirsiniz. Bunun için yeterli güneş gören ve gölgelik alan olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Doğal ışıktan faydalanırken bunalmamak için gerekli güneş koruma önlemlerini de unutmamalısınız.
8.Kamp yapacağınız alanın fazla ıssız olmamasına dikkat etmelisiniz. Araba, bisiklet ve yürüyüş ortamı bulunan alanları tercih ederek daha konforlu bir konaklama yapabilirsiniz. Dilerseniz kamp etkinliklerinden faydalanmak için gruplarla yapılan kamp etkinliklerini tercih edebilirsiniz.
Kamp Alanı Seçerken Bilinmesi Gereken Temel Faktörler
Kamp alanı seçerken, nasıl bir kamp yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Yiyeceklerinizi doğru koşullarda saklayabileceğiniz ekipmanları unutmamalısınız. Tesis yanında kamp yapacaksanız yiyeceklerinizi tesislerden ve marketlerden temin edebilirsiniz. Bunun dışında soğutma çantaları, araç içi mini buzdolabı, termos çanta ekipmanlarını yanınızda bulundurmalısınız.
Hijyen için gerekli olan temizlik malzemeleri ve su ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağınızı önceden düşünmelisiniz. Su kaynağına ve şehir merkezine yakın bir yerde kamp yapmak, unuttuklarınızı temin edebilmek açısından da işinizi kolaylaştırabilir. Öncelikle gideceğiniz bölge hakkında sıkı bir araştırma yaparak işe başlayabilirsiniz.
Yanınızda götüreceğiniz kıyafetler, konaklama ekipmanları, dinlenme zamanlarında ihtiyacınız olacak sandalye, masa, üzerine oturabileceğiniz ve dinlenebileceğiniz uyku matlarını önceden hazırlamalısınız. Kamp yapmadan önce ihtiyaçlarınızın tamamını konaklama, uyuma ve dinlenme, yeme içme, kişisel bakım olmak üzere 4 kategoriye ayırabilirsiniz. Ayırdığınız kategorilere yönelik bir kamp malzemeleri listesi hazırlayarak ihtiyaçlarınızı daha eksiksiz şekilde temin edebilirsiniz.
Afet Durumlarına Hazırlıklı Kamp Yeri Seçimi İpuçları
Kamp alanı seçerken her şeyi çok detaylı düşünmeniz gerekir. Sadece konaklama ve konaklama süresinde ihtiyaç duyacağınız şeyler değil! Olası bir afet durumunda ne yapabileceğinizi de göz önünde bulundurmalısınız. Afet durumlarında hazırlıklı kamp yeri seçimi nasıl yapılır? Burada dikkat etmeniz gereken kriterler aşağıda listelenmiştir:
Gideceğiniz bölgenin iklim koşullarını bilmelisiniz. Kamp yapacağınız sürede havanın nasıl olacağına dair önceden bilgi sahibi olmalısınız. Beklenmedik bir afet söz konusu olduğunda yakında sığınabileceğiniz bir tesis olmalı! Tesis olmasa bile merkeze kolayca ulaşabileceğiniz bir aracınız olmadan kampa gitmemelisiniz. Olası bir fırtına anında zarar görmemek için rüzgârın şiddetini takip edebilirsiniz. Hava durumu uyarılarını göz önünde bulundurmalısınız.
İletişim kanallarınızın kesilmemesi için yedek şarj cihazlarınızı yanınıza almayı unutmamalısınız.
Olası bir sel riskine karşılık, çadırlarınızı su kaynağının hemen dibine kurmamalısınız. Yaşam alanı olarak tercih edeceğiniz bölgenin her açıdan konforlu olduğundan emin olmalısınız.
Yürüyüş ayakkabısı, araç için yedek lastik, zincir, kriko gibi her türlü malzemeyi yanınızda bulundurmalısınız. Bütün bu önlemleri aldıktan sonra rahatlıkla kendinize uygun bir kamp yeri seçmeye başlayabilirsiniz. Aşağıda Türkiye’de kamp yerleri açısından önerilebilecek doğayla iç içe olabileceğiniz yerlerin listesini görebilirsiniz.
Marmara Bölgesinde kamp yapabileceğiniz iki doğa harikası alan var. Bunlar: Uludağ ve Sapanca Gölü. Sapanca’da kamp yeri önerileri listesinde Kırkpınar Kamp Alanı, Kamping Gölcük, Sessiz Gölcük Kamp Alanı olmak üzere 3 ayrı bölge var.
Karadeniz’de kamp yapmak isterseniz Rize, Kaçkar Dağları size harika bir güzellik sunuyor. Burada Pokut ve Ayder yaylaları üzerinde kamp yapabilirsiniz. Pokut Yaylası üzerinde kamp yapabileceğiniz doğa harikaları arasında Pokut Kamp Alanı, Çağrankaya Kamp Alanı yer alır. Ayder Yaylası üzerindeyse Ayder Kamp Alanı, Ayder Yayla Tatil Köyü olmak üzere iki ayrı seçeneğe sahiptir.
Ege’de mütevazı bir kamp tatili yapmak için tercih edebileceğiniz alanlar arasında: Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ve Kuş Adası yer alıyor. Kelebekler Vadisi de kamp için tercih edebileceğiniz doğal güzellikleriyle ünlü başka bir tatil alanı… Marmaris Orman Kampı, Foça, Datça Yarımadası gibi birçok güzellik doğanın eşsiz kamp alanları arasında yer alıyor.
Akdeniz Bölgesinde kamp yapacaksanız sizi doğa ve tarihi güzelliklerin birleşimi karşılar. Çıralı Kamp Alanı, Olimpos Antik Kentinin yakınında ve sahilin hemen yanındadır. Kaş Kamp Alanı, Kemer Göynük Kamp Alanı gibi daha birçok merkezde Akdeniz bölgesinin eşsiz güzelliklerini keşfedebilirsiniz.
İç Anadolu’da Göynük, Karagöl, Sülüklü Göl, Göynem Yaylası gibi doğayla iç içe temiz havanın bol olduğu alanlarda kamp yapabilirsiniz. Güneydoğu’da güzel bir kamp alanı arıyorsanız Halfeti Şanlıurfa size bütün güzellikleriyle kollarını açar. Fırat Nehri kıyısında sessiz ve huzurlu bir kamp yapmayı tercih edebilirsiniz. Doğu Anadolu’da Çıldır Gölü, Erzurum Çoruh Nehri en iyi kamp alanları arasında yer alır.
Çadır Kurma İzinleri: Yasal Koşullar ve Gerekli İzinler
Bazı kamp alanları milli parklar içinde yer alabilir. Buralarda kamp yapmak belli dönemlerde serbest olup belli dönemlerde yasak olabilir. Bu izin dönemlerini belediyelerin sayfalarından takip edebilirsiniz. Kamp için önceden izin almanız gereken bölgeler varsa böylece gerekli mercilerden izinlerinizi aldıktan sonra tatilinizin keyfini çıkarabilirsiniz.
Mangal yapılması yasak olan alanlara dikkat etmelisiniz. Kamp sonrasında etrafta atık bırakmamalısınız. Cam şişe gibi güneşte parlayarak yangına yol açabilecek atıkların tamamını topladığınızdan emin olmalısınız. Kamp alanını terk etmeden önce kamp ateşinin tamamen söndüğünden emin olmalısınız.
Kamp Sırasında Sağlık ve Güvenlik: Alınması Gereken Önlemler
En iyi kamp alanları arasından seçim yaparken sağlığınızı ve güvenliğinizi riske atacak yerleri tercih etmemelisiniz. Kamp yapacağınız mevsimde gideceğiniz bölgenin iklim şartlarını iyi araştırmalısınız. Yaz mevsimi bile olsa iklimi ve yüksekliği dolayısıyla soğuk ya da serin bir bölgeye gidiyor olabilirsiniz. Burada yanınıza kalın giysilerinizi almayı unutmamalısınız.
Su geçirmeyen çadırlarınızı, ısı yalıtımını kolaylaştıran uyku matlarını, su geçirmeyen uyku tulumlarınızı yanınıza almalısınız. Ağır ve kurulumu zor kamp malzemeleri yerine hafif ve ergonomik olanları tercih etmelisiniz.
Civarınızda herhangi bir zehirli, ölümcül risk oluşturan hayvan ya da böcek olmayacağından emin olmalısınız. Kullandığınız ilaçları kampta kalacağınız süre boyunca size yetecek sayıda ayırarak bir ilaç kutusuna koyabilirsiniz. Kampa gitmeden önce yanınıza tansiyon aleti, düdük, el feneri, yara bandı, oksijenli su almayı unutmamalısınız.
Ufak kamp kazalarına karşı önlem almak ve olası sağlık sorunlarına karşı hazırlıklı olmak için küçük bir sağlık çantası hazırlayabilirsiniz. El feneri ve düdük gibi malzemeleri, kamp alanında birbirinizi kaybetmemek ve olası bir afet durumunda haberleşmek için yanınızdan eksik etmemelisiniz. Karanlıkta birbirinizi bulabilmek için düdük büyük bir yardımcı olabilir.
Kampa gitmeden önce sağlam ekipmanlar aldığınızdan emin olmalı, böceksavar, sineklik ve her türlü kamp ekipmanını temin etmelisiniz. Çekicen kalitesini yansıtan kamp malzemeleri sayesinde konforlu ve keyifli bir doğa tatili yapabilirsiniz.